Så hittar du ett bra hästtäcke

Täcken, täcket och ännu mer hästtäcken

Förr eller senare kommer nästan alla hästägare att behöva ett skydd till sin häst, speciellt för att skydda mot väder eller insekter.

Utbudet av olika hästtäcken är nästan obegränsat. Varför så många däck för hästar? Jo, först och främst kategoriseras olika täcken efter deras användning, eller väder. Vi har det klassiska svettskyddet och regntäcke häst, till det mer speciella  insektsskyddet.

Andra varianter är vintertäcke häst Du har även nischade varianter som föltäcke och ponnytäcken.

Rätt passform på hästtäcken

Hästtäckets passform spelar ofta stor roll för hur olika ridtäcken sitter på din häst.

  • Det halvhöga halsskyddet har en högre utskärning vid manken som förhindrar att vatten rinner in i locket och ner i halsen.
  • Stjärtklaffen skyddar även den känsliga svansen från vatten.
  • ”Bow splits” ger bättre rörelsefrihet och passar särskilt bra för hästar som går mycket utomhus.

För att säkerställa att täcket håller sig på plats har de flesta täcken band och bensnören. Täcket kommer även med spännen framtill.

Olika tillverkare erbjuder olika lösningar för att förhindra skav. Vissa täcken kommer också med en fast eller avtagbar hals. Sist men inte minst kommer ägaren att bli bortskämd när det kommer till olika val av färger, utbudet är obegränsat…

Bland det breda sortiment av hästtäcken hittar du välkända märken som Bucas, Horseware, Eskadron, Back on track och Kentucky Horseware.

Den klassiska svettfilten

Låt oss börja med den klassiska svettfilten, även känd som cooler filten. Det är normalt en fleecefilt, och kommer både med och utan hals. Som namnet antyder hjälper en bra svettdyna hästen att torka av efter träning.

En särskilt effektiv, högkvalitativ variant är svettfilten i ull, med tillhörande naturliga fördelar, såsom temperaturreglering och antibakteriell effekt.

Handduksfilten som är gjord av frotté gör att hästen torkar extra snabbt, inte bara efter träning, utan även efter att du duschat den.

Skyddad mot väder och vind med utomhustäcken

Regnskyddet och vinterskyddet skyddar hästen från vind och väder. Sådana överdrag finns med olika densiteter, vilket förklarar hur vattentäta överdragen är.

Måttenheten för detta är ”Denier” (läs mer här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Denier) , och ju högre denier, desto mer vattentät. Om du vill ha ett däck för särskilt regniga dagar, välj ett med hög regntäthet (högt D-tal), men i de mindre regnskurarna klarar sig ett däck med lägre regntäthet alldeles utmärkt.

De flesta regnskydd är ofyllda, eller kommer bara med ett mjukt fleecefoder. På vintern, eller med rakade hästar, är det ofta en bra idé att ha mer än bara ett regnskydd.

Lycka till med att hitta rätt hästtäcke för din häst och dess behov.